Նրբերշիկները զարգացնում են ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղ
Տեխնոլոգիական վերամշակման ենթարկված միսը, մասնավորապես նրբերշիկն ու բեկոնը, կարող է հանգեցնել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի առաջացման: Այդ մասին հայտնել է շվեդական հետազոտողները:
Գիտնականների խոսքերով, մեկ նրբերշիկի կամ բեկոնի երկու ձողիկի օգտագործումը մեկ օրվա ընթացքում մեծացնում է մարդու մոտ ենթաստամքոսային գեղձի առաջացման հավանակությունը 19%-ով: Ավելի վաղ գիտնականները բացահայտել են կապը նման մսի կիրառման և ստամոքսի քաղցկեղի միջև կապը:
Դրա հետ միաժամանակ մասնագետները, ովքեր ուսումնասիրել են ավելի քանի վեց հազար մարդու, նշում են, որ մարդու մոտ ենթաստամոքսային գեղձի ախտանիշի հայտնաբերման հավանականությունն, այնուամենայնիվ, մնում է փոքր:
13.01.2012