Մշակույթների փոխհարաբերությունը ավստրիական խոհանոցում. վիեննական շնիցել

Ավստրիական խոհանոցը կայսերական խոհանոց է, ուստի, այն ավելի նրբահամ է, քան, ասենք, գերմանական խոհանոցը: Ավստրիական խոհանոցը հաճախ նույնացվում է վիեննական խոհանոցի հետ, թեև Ավստրիայի ազգային խոհանոցային արվեստն իր արտացոլումը գտնում է տարածաշրջանային բազմազանության վարիացիաներում՝ պայմանավորված Ավստրո-Հունգարական կայսրության ընդհանուր պատմությամբ։ Ավստրիական խոհանոցում միահյուսվել են Հունգարիայի, Բոհեմիայի, Բավարիայի և Իտալիայի խոհանոցային ավանդույթները։ Մյուս երկրներից փոխառած կերակրատեսակները և նրանց պատրաստման եղանակները ինտեգրվել են և տեղայնացվել։
Ավստրիական ազգային խոհանոցի առանձնահատկությունը ճաշատեսակների պատրաստման պարզությունն է, որոնք, ի դեպ, նաև թանկ չեն:
Դեռ պատմական ժամանակներից և´ հասարակ աշխատավորի, և´ պալատական արիստոկրատի տոնական սեղանի ուտեստը կարող էին լինել վիեննական ազդրամիսը, տավարի միսը կարտոֆիլով ու սոխով կամ տապակած տավարի միսը: Պատահական չէ, որ ավստրիական խոհանոցը համարվում էր «ժողովրդավարական խոհանոց»:
Շատ բաղադրատոմսեր և ճաշատեսակներ համարվում են բնիկ ավստրիական կամ տարածաշրջանային, բայց նրանք չէին կարող լինել եթե չլիներ մշակույթների հետ առնչությունները: Ասում են, որ ավստրիացիներին բնորոշ է մի ափսեի մեջ հմտորեն խառնել ամենատարբեր ուտելիքներ, արդյունքում նաև խառնելով մշակութային ազդեցությունները: Ավստրիական խոհանոցն իրենից ներկայացնում է եվրոպական մշակույթի պատմությունը. այն միաժամանակ ճամփորդություն է դեպի անցյալ: Ի վերջո, սննդամթերքը ևս ինքնություն է, այն մարմնավորում է պատկանելությունը ընտանիքին, մշակութային շրջանակին ու ազգային միասնությանը: Եթե բրիտանացիների համար այդ «ինքնությունը» ձուկն է ու չիպսերը, ամերիկացիների համար` համբուրգերները, ճապոնացիների համար` սուշին, ապա ավստրիացիների համար` շնիցելը կամ վիենական շնիցելը: Ի դեպ դրա հայրենիքը համարվում է ոչ թե Վիեննան, այլ Վենետիկը: Դեռ 16-րդ դարում, իտալական խոհարարները միսը տապակում էին սպիտակ չորահացով: Լեգենդի համաձայն, շնիցելը Ավստրիա է «եկել» 1857 թ., շնորհիվ ավստրիական ֆելդմարշալ Յոզեֆ Ռադեցկիի: Կայսրության դարաշրջանում այս կերակրատեսակը հասցվել է կատարելության աստիճանի և դարձել է անկրկնելի ավստրիական ուտեստ:
Ստորև ներկայացնենք շնիցելի պատրաստման բաղադրատոմսը.
Բաղադրությունը.
հորթի կամ խոզի միս- 6 կտոր ( 130-ական գ),
1-2 հատ կարտոֆիլ,
ձու – 1-2 հատ,
ալյուր – 6 ճ. գդ.,
պաքսիմատ – 6-7 ճ. գդ.,
սև աղացած պղպեղ, աղ,
կարագ – 2 ճ. գդ.
Պատրաստման եղանակը.
Մսի բարակ շերտերը ծեծել, աղ, պղպեղ ցանել: Ձուն թեթևակի հարել: Կարտոֆիլը քերիչով անցկացնել: Ընդհանուր զանգվածին կարելի է երկու գդալ ջուր ավելացնել, որ կեղևը շատ չոր չստացվի: Մսի ամեն շերտ թաթախել ալյուրի մեջ, հետո ձվի, վերջում պաքսիմատի: Հետո կրկնել. ալյուր, ձու, պաքսիմատ: Կրկնակի կեղևը թույլ է տալիս, որ միսը հյութեղ մնա: Առատ բուսայուղի մեջ տապակել միսը, մինչև խրթխրթան կեղև ստացվի: Կարելի է երկու կողմից մի քիչ տապակել, ապա դնել ջեռոցի մեջ: Դնել անձեռոցիկի վրա, որ ավելորդ յուղը քամվի: Կարելի է մատուցել կտրատած:
Բարի ախորժակ
-
18:20
Արմեն Սարգսյանին հավատարմագրերն է հանձնել Հայաստանում Ղրղզստանի նորանշանակ դեսպանը
-
18:03
Նիդերլանդների խորհրդարանն ընդունեց Երևանում դեսպանություն բացելու նախագիծը
-
17:43
Փաշինյանը շնորհավորական ուղերձ է հղել Թաիլանդի Թագավորության վարչապետին
-
17:21
Զինհաշմանդամ մարզիկները մասնակցել են անվասայլակով բասկետբոլի առաջնության եզրափակիչ փուլին. հաղթել է Իրանի թիմը
-
17:16
Կառավարությունը նախատեսում է փուլ առ փուլ անցում կատարել կենսաթոշակների և խնամքի նպաստի վճարման անկանխիկ համակարգին
-
17:14
Նախագահ Սարգսյանին հավատարմագրերն է հանձնել Հարավաֆրիկյան Հանրապետության նորանշանակ դեսպանը
-
17:00
Արցախի ժողովրդի անվտանգությունը ենթակա չէ զիջման. Զոհրաբ Մնացականյանի ելույթը ԵԱՀԿ համաժողովին
-
16:58
Ստորագրվել է ՀՀ ԶՈՒ և ՌԴ ԶՈՒ զորքերի (ուժերի) համատեղ արձանագրություն
-
16:51
ՀՀ պաշտպանության նախարարությունը խոհեմության կոչ է անում
-
16:31
Լեռնային Ղարաբաղում կա էսկալացիայի իրական սպառնալիք. ԵԱՀԿ գործող նախագահ
-
16:05
Գրողների միությունը պետք է ոչ միայն զգա ժամանակի զարկերակը, այլև ժամանակից առաջ ընկնի. Արմեն Սարգսյան
-
15:11
Աշխարհում ամենաթանկ տոնածառը տեղադրված է իսպանական հյուրանոցում
-
14:01
Մենք նպատակաուղղված ենք Հայաստանում լուծել շատ կոնկրետ շոշափելի և տեսանելի խնդիրներ. Փաշինյան
-
13:48
Զոհրաբ Մնացականյանը մասնակցել է ԱլԳ ԱԳ նախարարների հանդիպմանը
-
13:35
ԱՄՆ-ն ավարտել Է զորքերի դուրսբերումը Սիրիայի հյուսիսից. Պենտագոնի ղեկավար
-
13:23
Եղանակը Հայաստանում. առաջիկա 5 օրվա եղանակի կանխատեսում
-
13:03
ՀՀ ԱԺ-ում ստեղծվել է Երևանի քաղաքապետարանում հնարավոր կոռուպցիոն ռիսկերը հետաքննող հանձնաժողով
-
11:42
Նախագահ Արմեն Սարգսյանը շնորհավորական ուղերձ է հղել Թաիլանդի թագավորին
-
11:38
Զոհրաբ Մնացականյանն ընդգծել է կարգավորման գործընթացում Արցախի ուղիղ ներգրավման անհրաժեշտությունը (ՏԵՍԱՆՅՈՒԹ)
-
10:11
Նախագահը հյուրընկալել է «Silicon Mountains» համաժողովի մի խումբ մասնակիցների
օրվա
շաբաթվա
ամսվա
-
09:58
Բոլիվիայում ցույցերի արդյունքում տուժել է ավելի քան 383 մարդ
-
19:20
Մի շարք հարթակներում Հայաստանի տնտեսությանն առնչվող դրական կանխատեսումներն այս պահի դրությամբ շատ փխրուն են
-
15:28
Ռուսաստանը Արցախյան հակամարտության կարգավորման սեփական տարբերակն է առաջ մղում
-
17:15
Գանան դարձել է 16-րդ երկիրը, որը հետ է կանչել Կոսովոյի անկախության ճանաչումը
-
16:21
ՀԱՅԱՑՔ Երևանից. Արցախյան հակամարտությունն ու տարածաշրջանը
-
09:21
Բոլիվիացի զինվորականներն առաջարկել են Մորալեսին հրաժարական տալ
-
10:25
Չինաստանը գտնում է, որ ԱՄՆ-ն պետք է հրաժարվի Իրանի hանդեպ ճնշումից
-
18:04
Еngler ընկերութունը ճշգրիտ գիտությունների ուսումնասիրման համար սարքավորումներ կտրամադրի Հայաստանի ավելի քան 200 դասասենյակներին
-
12:33
Չինաստանն ու ԱՄՆ-ը պետք է միաժամանակ չեղարկեն որոշ գործող տուրքեր. Պեկին
-
19:13
Իրանի տնտեսությունն արագ այլընտրանքների կարիք ունի
Խոնավություն՝ 69%
Քամի՝ 5 կմ/ժ