Հետաքրքիր փաստեր չինական խոհանոցի մասին. պատրաստում ենք հավի Կունգ–Բաո
Չինաստանի խոհարարական արվեստը կատարելագործվել է դարերի ընթացքում: Իր գոյության ավելի քան 3000 տարիների ընթացքում այն պահպանել է բոլոր արժեքավոր հմտությունները, որոնք չինական ճաշատեսակները դարձնում են առավել առողջ և համեղ:
Հնագիտական պեղումների արդյունքում հայտնաբերված ամենահին գտածոները, որոնք վկայում են չինացիների բավական բարձր գաստրոնոմիկ մակարդակի մասին, հայտնաբերվել են Անյանգ քաղաքում: Դրանք բրոնզե կճուճներ են, դանակներ, խոհանոցային տախտակներ, շերեփներ և այլ պարագաներ: Դեռևս մ.թ.ա. 770-221թթ. Չինաստանում եղել են հանրային ռեստորաններ, իսկ մոտ 1500 տարի առաջ կազմվել է խոհարարական գիրք: Արդեն այդ ժամանակ խոհարարական արվեստը լուրջ ուսումնասիրության առարկա էր, որը մասամբ բացատրվում է ուտեստի պատրաստման հանդեպ չինացիների հատուկ վերաբերմունքով:
Չնայած չինական խոհանոցի տարածաշրջանային բազմազանությանը, սննդի պատրաստման որոշ կանոնները համընդհանուր են բոլորի համար: Չինաստանի խոհարարական կանոնները խոհարարից պահանջում են, որ սնունդը լինի ոչ միայն համեղ, այլև օգտակար, իսկ երբեմն նաև բուժիչ: Որոշ հարավչինական ճաշատեսակներ, որոնք հատկապես կծու են, համարվում են ուժեղ աֆրոդիզիակներ, որոնք բարձրացնում են տրամադրությունը: Համարվում է նաև, որ Հարավային Չինաստանի բրնձի թուրմերը ոչ միայն ուժեղացնում են տղամարդկային ուժը, այլև օգնում են պայքարել բազմաթիվ հիվանդությունների դեմ, որոնցից են օրինակ, հազը կամ գլխացավը:
Գրեթե բոլոր ճաշատեսակների բաղադրատոմսում ներառում են շատ թունդ խոտաբույսեր (հստակ հարաբերակցությամբ), որոնց մեծ մասը համարվում են նաև բուժիչ: Զարմանալի չէ, որ հին ժամանակներում խոհարարի, բժիշկի և դեղագործի մասնագիտությունները սովորաբար համակցված էին:
Չինաստանում կարծում են, որ սնունդը մարդկանց տրվում է երկնքից, որի արդյունքում չինացիները ծանոթ չեն «ոտքի վրա մի բան ուտել» հասկացությանը: Ուտելը միշտ համարվում է ազգի և մշակույթի շփման պահը: Հացկերույթի համար ճաշատեսակները ընտրվում են այնպես, որ նրանց մեջ գերակշռեն հեղուկ և ոչ չոր կերակուրներ: Օրինակ, մեծ հանդիսավոր ճաշկերույթի ժամանակ մինչև 40 տարբեր ուտելիքներ է մատուցվում, իսկ կլոր սեղանի շուրջ նստած բոլոր մարդկանց սովորաբար եփած բրինձ և փայտիկներ են տալիս: Սեղանի կենտրոնում դրվում են ընդհանուր ուտեստներ: Սկզբում նրանք խմում են կանաչ թեյ `առանց շաքարի, ապա նրանց մատուցվում են սառը խորտիկներ, սովորաբար դրանք մսի, ձկների կամ բանջարեղենի փոքր կտրատված կտորներ են: Չինացիները ուտում են, դանդաղ և քիչ-քիչ` վայելելով ուտելու ողջ պրոցեսը: Այնուհետև անցնում են բրնձին, որն ուտում են վրան սոուս ավելացնելով: Դրան հաջորդում է բրնձի գինին կամ մատան: Հացկերույթի վերջում մատուցվում է արգանակ ու կրկին թեյ, սակայն դրա մեջ մի քիչ յուղ են ավելացնում: Նրանց կարծիքով, սննդի ընդունման այս կարգը համարվում է առավել օգտակար մարսողության համար:
Սպասքավորումը ևս ավանդական չինական խոհանոցի շատ կարևոր մասն է. ընդունված է խուսափել գունային կտրուկ համադրումներից: Բուն ուտելիքները բաղկացած են մանր կտրատված սնունդից (ցորենի, քրիզանթեմի տերևների տեսքով), արդյունքում ստանալով թռչունների, ձկների, ծաղիկների, մրգերի, դրակոնների կամ բնապատկերային տեսարաններ:
Ակնհայտ թվացող համային անհամադրելիությունը ևս չինական խոհանոցի առանձնահատկություններից է: Դրանց օրինակները շատ են`«խոզի միս ձկան բույրով», «մրգային համով տավարի միս», քաղցր ու թթու վարունգ և այլն: Ճիշտ պատրաստված ձուկը չի կարող ձկան համը ունենալ, կարծում են չինացիները:
Փորձենք պատրաստել հեշտ բաղադրատոմս ունեցող Հավի Կունգ – Բաո, որի համար մեզ անհրաժեշտ է՝
300 գրամ հավի կրծքամսին՝
2 հատ կանաչ պղպեղ,
2 պճեղ սխտոր
1 հատ կոճապղպեղ,
կծու պղպեղ
50 գրամ ընկույզ,
4 ճաշի գդալ սոյայի սոուս,
2 հատ ձու,
1.5 ճաշի գդա օսլա,
1 թեյի գդալ քացախ,
1 ճաշի գդալ շաքարավազ,
Պատրաստման եղանակը
Հավի կրծքամիսը կտրտել խորանարդաձև, վրան լցնել օսլա, սոյայի սոուս և ձու: Թողնել 1 - 2 ժամ: Տապակի մեջ 2 սմ բարձրությամբ բուսայուղ տաքացնել, լցնել կտրտած հավի կրծքամիսը, անընդհատ խառնելով՝ տապակել 3-5 րոպե, դատարկել քամիչի մեջ: Բուսայուղից 2 ճ. գդալի չափ վերադարձնել տապակի մեջ, մեջը գցել մանրացրած չոր չիլի պղպեղը, ընկույզը, տաքդեղը, քացախը, շաքարավազը, կոճախղեղը, սխտորը և տապակել 3 - 5 րոպե:
Պատրաստի 2 զանգվածը խառնել և մատուցել:
-
16:17
ՀԱՐԳԵԼԻ՛ ԸՆԹԵՐՑՈՂ
-
16:16
Հանրապետությունում առաջիկա օրերին օդի ջերմաստիճանն աստիճանաբար կնվազի 8-10 աստիճանով
-
16:11
Հոկտեմբերի 7-ին ԱՊՀ-ի ոչ պաշտոնական գագաթնաժողով նախատեսված չէ. Պեսկով
-
16:10
Ադրբեջանի ԶՈՒ կրակի հետևանքով հայկական կողմում կան տուժածներ․ ՀՀ ՊՆ
-
16:00
ԼՂ-ից բռնի տեղահանված առանց ուղեկցողի մնացած 20 երեխա և 216 տարեց գտնվում են ՀՀ աշխատանքի և սոցիալական հարցերի նախարարության հոգածության ներքո
-
15:30
Իրանը կողմ է տարածաշրջանի համար շահավետ տրանսպորտային հաղորդակցությունների զարգացմանը, սակայն ոչ՝ միջազգային սահմանների փոփոխությանը
-
15:10
Պետք է միջոցներ ձեռնարկել Ադրբեջանի կողմից սպառնալիքները կասեցնելու համար. իսպանացի պատգամավորը Գորիսում է
-
14:54
Ադրբեջանի ԶՈՒ-ն կրակ է բացել Կութի հատվածում տեղակայված հայկական դիրքերի անձնակազմի համար սնունդ տեղափոխող մեքենայի ուղղությամբ
-
14:46
Մեր երկրները միևնույն մարտահրավերներն ունեն. կիպրոսցի խորհրդարանականը՝ Ալեն Սիմոնյանին
-
12:00
Ֆրանսիայի ԱԳ նախարարը կայցելի Հայաստան
-
11:30
Սամվել Շահրամանյանն ու մի խումբ պատասխանատուներ կմնան ԼՂ-ում՝ մինչև որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը
-
11:03
ՄԱԿ-ի առաքելությունը շատ, շատ, շատ օգտակար է Արցախի անապատում. Ժան-Քրիստոֆ Բյուսոն
-
10:43
Ադրբեջանի փոխվարչապետն այսօր կմեկնի Ստեփանակերտ
-
10:07
Սենատոր Գարի Փիթերսը ներկայացրել է օրինագիծ, որն արգելում է ԱՄՆ օգնությունն Ադրբեջանին
-
09:38
Խումբն Արցախում կմնա` մինչև զոհվածների աճյունների ու անհետ կորածների որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը. Թադևոսյան
-
20:26
Ժամը 18։00-ի դրությամբ ԼՂ-ից բռնի տեղահանված 100․480 անձ արդեն Հայաստանում է
-
19:54
Ադրբեջանի պաշտպանության նախարարությունն ապատեղեկատվություն է տարածել
-
15:25
Օդի ջերմաստիճանը կնվազի 7-10 աստիճանով, սպասվում է անձրև և ամպրոպ
-
13:16
Միացյալ Թագավորությունը 1 միլիոն ֆունտ ստեռլինգ կհատկացնի՝ աջակցելու Լեռնային Ղարաբաղից բռնի տեղահանվածներին
-
12:25
Հայաստան է ժամանել բռնի տեղահանված 100 հազար 417 արցախցի
օրվա
շաբաթվա
ամսվա
Խոնավություն՝ %
Քամի՝ կմ/ժ