«Տաքարյուն» մեքսիկական խոհանոցը. պատրաստում ենք տորտիլլա և կեսադիլա
Մեքսիկական խոհանոցը հայտնի է ամբողջ աշխարհում, բազմաթիվ ճաշատեսակների պատրաստման բաղադրատոմսերի արմատները գնում են հնագույն ժամանակներ: Իսպանացիների կողմից Մեքսիկան գաղութացնելուց հետո, նրանք իրենց հետ բերեցին ցորեն, շաքարեղեգ, ոլոռ, սոխ, մաղադանոս, ճակնդեղ, ընտանի կենդանիների որոշ տեսակներ, տեղական խոհանոցն աստիճանաբար սկսեց փոխվել, ավելի բազմազան դառնալ: Անապատային շրջանների բնակիչները ճաշեր էին պատրաստում նաև կակտուսից, որը կոչվում էր «նոպալ»:
Ինչպես գիտենք, Մեքսիկայում չիլին եղել է, կա և կլինի համեմունքների թագուհին: Մեքսիկացիներն այնքան շատ են սիրում չիլի, որ նույնիսկ ամենալավ ու ամենանրբահամ ճաշը անավարտ է համարվում, եթե այս համեմունքը պակասում է: Ավելի հաճախ նրանք պատրաստում էին չիլի սոուսներ. կարմիր կամ կանաչ լոլիկով աղացած պղպեղ, թանձրացված դդումից կամ արևածաղկի սերմերից, գետնանուշից կամ կակաոյից պատրաստված պաստայով, և համեմած տարբեր տեսակի կանաչիներով: Կան չիլիի տարբեր գույնի, ձևի ու համի 90 տեսակներ:
Ժամանակի ընթացքում մեքսիկական խոհանոցն ավելի ու ավելի էր հարստանում այլ երկրներից ներկրվող մթերքներով, օրինակ՝ Չինաստանից բերված բրինձը, որին նրանք արագորեն ընտելացան և դարձրեցին իրենց խոհանոցի կարևոր մասը: Մեքսիկական շատ ճաշատեսակների հիմքում եգիպտացորենն է: Մեքսիկայում ոչ մի ճաշ առանց տորտիլլայի չի լինում. այն մատուցվում է ցանկացած առիթով, իսկ պատրաստման գաղտնիքը փոխանցվում է սերնդե սերունդ:
Իսկական տորտիլլան պատրաստում են եգիպտացորենի խյուսից: Յուրաքանչյուր շրջան տորտիլլայից սեփական ճաշատեսակներն ունի. Կեսադիլա, էնչիլադաս, չիլակվիլես և այլն:
Տորտիլլա
Եգիպտացորենն օգտագործվում է տորտիլա՝ մեքսիկական հաց պատրաստելիս: Խմորը պատրաստելու համար չոր սերմերը պետք է թրջել կալցիումով ջրի մեջ, հետո եփել մինչև փափկեն և մի գիշեր թողնել: Հաջորդ օրը սերմերի ջուրը պետք է քամել, պարզաջրել, հետո տրորել: Այս մածուկը բացվում է բարակ չիփսերի նման ու դրվում տաքացրած կավե սկուտեղի վրա:
Կեսադիլա (194 կկալ)
Բաղադրությունը
Խմորի համար անհրաժեշտ է.
1 բաժակ ջուր
2 բաժակ ալյուր
Աղ
Լցոնելու համար անհրաժեշտ է.
0,5 կգ հավի կրծքամիս
1 սոխ
Սոուսի համար անհրաժեշտ է.
2 լոլիկ
1 բուլղարական պղպեղ
2 ճաշի գդալ թթվասեր
100 գրամ պինդ պանիր
Պատրաստման եղանակը.
Ջուրը, ալյուրը և աղը խառնել, պատրաստել պինդ խմոր, սառնարանի մեջ թողնել 30 րոպե: Հավի ֆիլեն և սոխը կտրել խորանարդիկներով և տապակել: Աղն ավելացնել` ըստ ճաշակի: Կտրել լոլիկները և պղպեղը քառակուսիներով և առանց յուղի տապակել այնքան մինչև լոլիկները վերածվեն պյուրեի, ավելացնել թթվասեր, աղն ու պղպեղը` ըստ ճաշակի:
Խմորը սառնարանից հանել, բաժանել 4 մասի, բարակ բլիթներ պատրաստել: Բլիթի մի կեսի վրա ավելացնել հավը սոխով, սոուսը, իսկ վրայից ցանել քերած պանիրը: Բլիթը բաժանել 2 մասի, թխել ջեռոցում: Թողնել այնքան մինչև պանիրը հալվի: Պատրաստված քեսադիլյան կիսել և մատուցել թթվասերի հետ:
Բարի ախորժակ:
-
16:17
ՀԱՐԳԵԼԻ՛ ԸՆԹԵՐՑՈՂ
-
16:16
Հանրապետությունում առաջիկա օրերին օդի ջերմաստիճանն աստիճանաբար կնվազի 8-10 աստիճանով
-
16:11
Հոկտեմբերի 7-ին ԱՊՀ-ի ոչ պաշտոնական գագաթնաժողով նախատեսված չէ. Պեսկով
-
16:10
Ադրբեջանի ԶՈՒ կրակի հետևանքով հայկական կողմում կան տուժածներ․ ՀՀ ՊՆ
-
16:00
ԼՂ-ից բռնի տեղահանված առանց ուղեկցողի մնացած 20 երեխա և 216 տարեց գտնվում են ՀՀ աշխատանքի և սոցիալական հարցերի նախարարության հոգածության ներքո
-
15:30
Իրանը կողմ է տարածաշրջանի համար շահավետ տրանսպորտային հաղորդակցությունների զարգացմանը, սակայն ոչ՝ միջազգային սահմանների փոփոխությանը
-
15:10
Պետք է միջոցներ ձեռնարկել Ադրբեջանի կողմից սպառնալիքները կասեցնելու համար. իսպանացի պատգամավորը Գորիսում է
-
14:54
Ադրբեջանի ԶՈՒ-ն կրակ է բացել Կութի հատվածում տեղակայված հայկական դիրքերի անձնակազմի համար սնունդ տեղափոխող մեքենայի ուղղությամբ
-
14:46
Մեր երկրները միևնույն մարտահրավերներն ունեն. կիպրոսցի խորհրդարանականը՝ Ալեն Սիմոնյանին
-
12:00
Ֆրանսիայի ԱԳ նախարարը կայցելի Հայաստան
-
11:30
Սամվել Շահրամանյանն ու մի խումբ պատասխանատուներ կմնան ԼՂ-ում՝ մինչև որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը
-
11:03
ՄԱԿ-ի առաքելությունը շատ, շատ, շատ օգտակար է Արցախի անապատում. Ժան-Քրիստոֆ Բյուսոն
-
10:43
Ադրբեջանի փոխվարչապետն այսօր կմեկնի Ստեփանակերտ
-
10:07
Սենատոր Գարի Փիթերսը ներկայացրել է օրինագիծ, որն արգելում է ԱՄՆ օգնությունն Ադրբեջանին
-
09:38
Խումբն Արցախում կմնա` մինչև զոհվածների աճյունների ու անհետ կորածների որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը. Թադևոսյան
-
20:26
Ժամը 18։00-ի դրությամբ ԼՂ-ից բռնի տեղահանված 100․480 անձ արդեն Հայաստանում է
-
19:54
Ադրբեջանի պաշտպանության նախարարությունն ապատեղեկատվություն է տարածել
-
15:25
Օդի ջերմաստիճանը կնվազի 7-10 աստիճանով, սպասվում է անձրև և ամպրոպ
-
13:16
Միացյալ Թագավորությունը 1 միլիոն ֆունտ ստեռլինգ կհատկացնի՝ աջակցելու Լեռնային Ղարաբաղից բռնի տեղահանվածներին
-
12:25
Հայաստան է ժամանել բռնի տեղահանված 100 հազար 417 արցախցի
օրվա
շաբաթվա
ամսվա
Խոնավություն՝ %
Քամի՝ կմ/ժ