Իտալական խոհանոց. պատրաստում ենք «պաստա կարբոնարա»
Ավանդական իտալական խոհանոցը գուրմանները համարում են աշխարհի հրաշալիքներից: Իտալական խոհանոց ասելով հասկանում ենք ոչ միայն սննդի ընդունումը, այլ այն յուրահատուկ արարողակարգը, երբ ամենաթանկ բանը` ժամանակը, անցկացնում ենք ընկերների և մտերիմների հետ շփվելով:
Իտալիայի ազգային խոհանոցը լայն տարածում ունի ամբողջ աշխարհում, շնորհիվ այնպիսի ճաշատեսակների, ինչպիսիք են՝ պիցցան, ռիզոտոն և սպագետտին: Իտալիայի յուրաքանչյուր շրջանն ունի իրեն բնորոշ ճաշատեսակները, ուստի իտալական խոհանոցը բազմազան է:
Տարբեր աղբյուրներ վկայում են, որ այս խոհանոցում մեծ փոփոխություններ են տեղի ունեցել հատկապես Նոր աշխարհի բացահայտումից հետո, երբ իտալական ճաշատեսակներում հայտնվել են լոլիկը, կարտոֆիլը, տաքդեղը և եգիպտացորենը, որոնք ներկայումս հանդիսանում են իտալական ճաշատեսակների անբաժանելի մասը:
Իտալական խոհանոցը տարբեր ժամանակներում իր վրա կրել է հռոմեացիների, հույների, լանգոբարդների, արաբների, ֆրանսիացիների և այլ ժողովուրդների մշակութային ազդեցությունը, ինչն էլ հիմք է դարձել ժամանակակից իտալական խոհանոցի ձևավորման համար:
Իտալական խոհանոցի հիմնական առանձնահատկությունը պարզությունն է: Շատ ուտեստներ բաղկացած են 4-ից 8 բաղադրիչներից: Այստեղ շեշտը ոչ այնքան մթերքի, որքան նախապատրաստման և բուն պատրաստման գործընթացի վրա է: Իտալիայի յուրաքանչյուր շրջան աղցանների, ապուրների, խմորեղենի և աղանդերի համար ունի իր բաղադրատոմսը:
Սպագետի Կարբոնարա կամ Պաստա Կարբոնարան, չնայած, որ իտալական ուտեստ է, այն տարածված է ամբողջ աշխարհում, այդ թվում նաև մեզ մոտ: Հանքագործների կողմից «հայտնաբերված» այս պարզ ուտելիքը գրավել է շատերի սրտերն ու ստամոքսները:
Բաղադրություն
սպագետտի - 200 գր
բուսայուղ
Սխտոր - 1 պճեղ
սոխ - 1 գլուխ
բեկոն - 200 գր
սերուցք մինչև 20% յուղայնությամբ - 100 մլ
պանիր պարմեզան - 50 գր
ձու - 2 հատ (դեղնուց)
աղ - 20գր
պղպեղ սև - ըստ ճաշակի
ՊԱՏՐԱՍՏՄԱՆ ԵՂԱՆԱԿԸ
- Սպագետտին եփում ենք մոտ 2 լիտր աղաջրի մեջ (20 գր աղով), ցանկալի է տուփի վրա նշված ժամանակից մի քանի րոպե պակաս, որպեսզի սպագետտին փոքր-ինչ պինդ լինի։ Այնուհետև վերցնում ենք կրակից, լցնում քամիչի մեջ և ձիթայուղով համեմում։
- Մինչ սպագետին պատրաստվում էր, գլուխ սոխը երկարությամբ կտրատում ենք, բեկոնը մանր կտրում ենք, դեղնուցը`սպիտակուցից առանձնացնում։ Կարբոնարայի համար պետք է ընտրել այնպիսի բեկոն, որն ավելի շատ միս է, քան` ճարպ: Թավայի մեջ բուսայուղ ենք լցնում` միջին ուժեղության կրակի վրա տաքացնում և կտրատած բեկոնն ու սոխը, ճզմված սխտորի հետ միասին տապակում ենք 1,5-2 րոպե ` մինչև ոսկեգույն երանգ ստանանք։
- Վերցնում ենք թավան կրակի վրայից: Խորը տարայի մեջ հարում ենք ձվի դեղնուցը սերուցքի և քերած պարմեզան պանրի հետ: Ավելացնում ենք աղ և պղպեղ, ևս մեկ անգամ հարում:
- Նախապես պատրաստված սպագետիի վրա ավելացնում ենք արդեն տապակված սոխն ու բեկոնի կտրոները: Այնուհետև դրա վրա լցնում ենք սերուցքով սոուսը և անընդհատ խառնելով թույլ կրակի վրա 30 վայրկյան տաքացնում։
Մատուցում ենք տաք վիճակում, թարմ քերած պանրով: Բարի ախորժակ:
-
16:17
ՀԱՐԳԵԼԻ՛ ԸՆԹԵՐՑՈՂ
-
16:16
Հանրապետությունում առաջիկա օրերին օդի ջերմաստիճանն աստիճանաբար կնվազի 8-10 աստիճանով
-
16:11
Հոկտեմբերի 7-ին ԱՊՀ-ի ոչ պաշտոնական գագաթնաժողով նախատեսված չէ. Պեսկով
-
16:10
Ադրբեջանի ԶՈՒ կրակի հետևանքով հայկական կողմում կան տուժածներ․ ՀՀ ՊՆ
-
16:00
ԼՂ-ից բռնի տեղահանված առանց ուղեկցողի մնացած 20 երեխա և 216 տարեց գտնվում են ՀՀ աշխատանքի և սոցիալական հարցերի նախարարության հոգածության ներքո
-
15:30
Իրանը կողմ է տարածաշրջանի համար շահավետ տրանսպորտային հաղորդակցությունների զարգացմանը, սակայն ոչ՝ միջազգային սահմանների փոփոխությանը
-
15:10
Պետք է միջոցներ ձեռնարկել Ադրբեջանի կողմից սպառնալիքները կասեցնելու համար. իսպանացի պատգամավորը Գորիսում է
-
14:54
Ադրբեջանի ԶՈՒ-ն կրակ է բացել Կութի հատվածում տեղակայված հայկական դիրքերի անձնակազմի համար սնունդ տեղափոխող մեքենայի ուղղությամբ
-
14:46
Մեր երկրները միևնույն մարտահրավերներն ունեն. կիպրոսցի խորհրդարանականը՝ Ալեն Սիմոնյանին
-
12:00
Ֆրանսիայի ԱԳ նախարարը կայցելի Հայաստան
-
11:30
Սամվել Շահրամանյանն ու մի խումբ պատասխանատուներ կմնան ԼՂ-ում՝ մինչև որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը
-
11:03
ՄԱԿ-ի առաքելությունը շատ, շատ, շատ օգտակար է Արցախի անապատում. Ժան-Քրիստոֆ Բյուսոն
-
10:43
Ադրբեջանի փոխվարչապետն այսօր կմեկնի Ստեփանակերտ
-
10:07
Սենատոր Գարի Փիթերսը ներկայացրել է օրինագիծ, որն արգելում է ԱՄՆ օգնությունն Ադրբեջանին
-
09:38
Խումբն Արցախում կմնա` մինչև զոհվածների աճյունների ու անհետ կորածների որոնողափրկարարական աշխատանքների ավարտը. Թադևոսյան
-
20:26
Ժամը 18։00-ի դրությամբ ԼՂ-ից բռնի տեղահանված 100․480 անձ արդեն Հայաստանում է
-
19:54
Ադրբեջանի պաշտպանության նախարարությունն ապատեղեկատվություն է տարածել
-
15:25
Օդի ջերմաստիճանը կնվազի 7-10 աստիճանով, սպասվում է անձրև և ամպրոպ
-
13:16
Միացյալ Թագավորությունը 1 միլիոն ֆունտ ստեռլինգ կհատկացնի՝ աջակցելու Լեռնային Ղարաբաղից բռնի տեղահանվածներին
-
12:25
Հայաստան է ժամանել բռնի տեղահանված 100 հազար 417 արցախցի
օրվա
շաբաթվա
ամսվա
Խոնավություն՝ 22%
Քամի՝ 0,51 կմ/ժ